Klik hierboven op de plaatsmarkeringen op de kaart en ontdek het aanbod van Zien & Doen in Vlaardingen.

Zien & Doen

De Vlaardingse binnenstad zal je verrassen. Het is een mix van moderne en historische straten en leent zich om te ontdekken. In de overdekte winkelpassage Liesveld en aangrenzende Veerplein vind je vooral de landelijke winkelketens. Eromheen liggen historische straten met vaak lokale winkeliers en gezellige horeca. Ook vind je in de binnenstad een bioscoop, schouwburg, jachthaven, Museum Vlaardingen, weekmarkt op woensdag en zaterdag op Veerplein/Schoutplein en drie parkeergarages.Museum Vlaardingen

In Museum Vlaardingen ontdek je waarom Vlaardingen meer is dan zomaar een Hollandse stad aan het water. In de dynamische, verstedelijkte Waterweg regio is Museum Vlaardingen een bruisend en ondernemend stadsmuseum, waar de historische, actuele en toekomstige ontwikkelingen van Vlaardingen centraal staan.

De Balder

De Balder is de oudste, nog varende, zeillogger die Nederland rijk is. De kiel is gelegd op 15 maart 1912 bij de Vlaardingse werf van A. de Jong. Tot 1941 heeft het schip actief deelgenomen aan de haringvisserij.

Stadskraan Vlaardingen

In 1625 gaf het gemeentebestuur van Vlaardingen de opdracht om een kraan te bouwen. Tot en met 1936 is de kraan zeven keer in hout gebouwd en één keer in staal. In 1994 werd een reconstructie gemaakt, die nu wordt vervangen door een nieuwe houten kraan. 

Touwbaan

In het eerste ingepolderde land ten zuiden van de Markt is in 1611 de touwbaan opgericht. Twee eeuwen werd er in de openlucht gewerkt, en in 1873 kwam de houten overkapping naar Vlaardingen. 

Visbank

Eeuwenlang heeft de visserij de hoofdrol gespeeld in het leven van de inwoners van Vlaardingen. De gevangen vis werd onder meer 'aan de bank' verkocht. Vlaardingen is nog in het bezit van een visbank.

Stadhuis van Vlaardingen

Op de Markt staat het Oude Stadhuis van Vlaardingen. Ontelbare bruidsparen beklommen de trappen en namen na afloop van de huwelijksplechtigheid felicitaties en gelukwensen in ontvangst in de zogeheten Oude Hal.

Grote Kerk

De Grote Kerk op de Markt domineert het beeld van het centrum en is een rijksmonument. De geschiedenis gaat terug naar de 8e eeuw. In 1743 was de toren dusdanig verzakt dat deze werd afgebroken.

Molen Aeolus

In het jaar 1790 werd de Aeolus molen gebouwd. Na een brand in 1797 en het doorzakken van één van de stalen wieken kwam er voorlopig een einde aan het tijdperk van malen met behulp van windkracht.

Kijker Zicht op Vlaardingen 1018

Een kijkje nemen in het Flardinga van rond 1018 kan vanaf nu met de speciale kijker aan de Westhavenkade. Wethouder Bart de Leede en gedeputeerde Willy de Zoete onthulden deze kijker in februari 2020 tijdens een bijeenkomst over de Slag bij Vlaardingen.

Weekmarkt

Vlaardingen heeft drie marktlocaties: Veerplein, Schoutplein en De Loper. Op elke markt staan enthousiaste marktkooplui met een uitgebreid assortiment.

VUE Vlaardingen

Vue Vlaardingen staat midden in het hart van Vlaardingen. Omgeven met winkels, restaurants en verschillende parkeergelegenheden op loopafstand maakt dat deze bioscoop een ideaal avondje uit is.

Bibliotheek

Bibliotheek de Plataan is een plek is om jezelf te ontwikkelen. De samenleving verandert steeds sneller. Mensen hebben behoefte aan betrouwbare informatie. 

Stadsgehoorzaal

De Stadsgehoorzaal is het theater van Vlaardingen, een podium voor én door de stad. Een levendig stadspodium met professionele voorstellingen en veel ruimte voor lokale initiatieven en evenementen.

Kroepoekfabriek

De Kroepoekfabriek wil een breed publiek in Vlaardingen enthousiast maken voor popcultuur en daarmee de stad en regio aantrekkelijk maken.

KADE40

KADE40 is er voor iedereen. Voor jong en oud, voor beginners en gevorderden.

Stadspark ’t Hof en het Oranjepark

Het Hof in Vlaardingen niet zomaar een gewoon stadspark. Het is een echte ‘eminence grise’. Typische kenmerken van landschapsarchitectuur uit de Renaissance, de Gouden Eeuw en de late 19e eeuw bepalen het aanzien van Het Hof vandaag.

Broekpolder

De Broekpolder is een prachtig 400 hectare groot en groen natuur- en recreatiegebied. Je kunt hier volop wandelen, fietsen, mountainbiken, skaten, spelen en sporten.

Krabbeplas en Zuidbuurt

De Krabbeplas is een zwem- en surfplas langs de A20 naast Westwijk Vlaardingen. De Zuidbuurt is een voormalig agrarische gebied waardoorheen een groot aantal wandel en fietspaden is aangelegd.

Stadswandelingen

ServiceTeam Vlaardingen verzorgt stadswandelingen door diverse delen van Vlaardingen. Onder leiding van een stadsgids wandel je langs bekende en minder bekende plekken.

Beleef de historie van de Delflandse Trekvaarten

Nieuw in de regio! Diversewandel-, fiets-en vaarroutes die stuk voor stuk in het teken staan van de vroegere Delflandse Trekvaarten. Ook is er een routekaart. Met deze routes beleef je de oude trekvaarten het trekschuitenvervoer,ook wel de intercity van de Gouden Eeuw genoemd.