Vrouw, ga stemmen!

14-03-2023
Meer vrouwen moeten politiek actief worden. Dat vinden de vrouwen van stichting Kracht van vrouwen Vlaardingen. Om dat te bereiken hebben ruim twintig vrijwilligsters de afgelopen maand het spel Kwestie van kiezen met bezoekers van de Vlaardingse bibliotheken gespeeld. Doel van het spel is mensen te laten nadenken over hoe ze keuzes maken en door wie of wat ze daarbij beïnvloed worden. Na de verkiezingen op 15 maart wordt het spel gespeeld op middelbare scholen en mbo's.
 
Vaak begonnen de gesprekken in de bibliotheek met toegankelijke kwesties als 'Welke kleding doe ik aan?' of 'Wat eet ik vanavond?' Daarna ging het verder over wie en wat invloed heeft op de keuzes die je maakt: misschien vind je lasagne lekker, maar eet je het niet omdat je vader zegt dat het ongezond is. De boodschap is dat er altijd mensen en omstandigheden zijn die je beïnvloeden, maar dat je zelf ook invloed op je omgeving hebt. Niet alleen bij alledaagse kwesties, maar ook om onderwerpen die van groot algemeen belang zijn, zoals energie en klimaat.
 
INVLOEDEN
Kwestie van kiezen is ontwikkeld door Elma Oosthoek, samen met stichting Kracht van vrouwen. Die stichting is in 2019 opgericht om meer vrouwen bij de politiek te betrekken. Corrie Kortleven is een van de oprichters. Corrie: "In het spel vragen we eerst wie en wat je keuzes beïnvloeden, bijvoorbeeld je familie, het weer, je geloof of je werk. Daarna stellen we de vraag: als die invloed er niet was, wat zou je dan kiezen? Dat blijkt dan soms heel anders te zijn. Het is heel mooi om daar samen over na te denken. Het mooie is ook dat degene die aan de beurt is, alle aandacht krijgt. Het gaat erom je mening te delen zonder in discussie te gaan. Niemand oordeelt over de mening van de andere spelers. Ze stellen elkaar wel vragen."
 
REACTIES
Spelers van het spel zijn soms verrast over de inhoud van de gesprekken. Corrie: "We krijgen reacties als: 'Ik heb er nooit bij stilgestaan dat ik zoveel invloed heb'. Dat is precies wat we willen bereiken. We willen dat mensen nadenken over hoe ze hun kinderen opvoeden, wat ze meegeven aan de volgende generatie. We willen het bewustzijn van vrouwen vergroten over hun maatschappelijke rollen en over hun invloed op anderen. Dat wat je doet en zegt ertoe doet, dat jíj ertoe doet. We willen het daarbij ook over politiek hebben maar in de bibliotheek is het gesprek daar nog niet echt over gegaan. Dat gaan we op de middelbare scholen en mbo's wel doen. We hebben al afspraken met docenten gemaakt. Sommige kunnen niet wachten tot we het spel met hun leerlingen komen spelen."Deel dit via