Uitgelicht: Ondernemer Monique Westein van Tulpglas

04-09-2019
Als jong meisje ging Monique met haar vader mee naar de winkel om zijn ‘jonkie’ te kopen. Misschien is het daar wel ooit begonnen. Samen met pa naar de winkel was een cadeautje voor kleine Mo: “Ook nu komen vaders langs met kinderen om biertjes of een mooie fles uit te kiezen. Een speciaal één op eén moment met een ouder. Het is iets van alle tijden en brengt voor mij en later voor andere generaties een gevoel van nostalgie met zich mee.” Maar ook de Franse taal is een springplank geweest naar de wijn en alles wat daarbij hoort.

Na diverse opleidingen, invalwerk bij Wijnkoperij Hosman in de Nieuwstraat en bijna anderhalf jaar werkzaam te zijn geweest bij slijterij Rietberg, was het in 2017 tijd voor een eigen winkel. Monique vertelt: “Ik heb 25 jaar lang op kantoor gewerkt en door opnieuw te gaan leren, ervaren en ontdekken, kwam ik erachter dat mijn passie voor wijn en dranken weleens de volgende stap zou kunnen zijn. Ik geniet ontzettend van wat er momenteel gebeurt. Deze invulling kwam op mijn pad en dat pad moest ik bewandelen. Zo kwam mijn winkel er. Het was geen jarenlange droom die eindelijk werkelijkheid werd, maar meer een logische stap.” Door de praktijkervaring en een kijkje in het ondernemerschap kon Monique stukje bij beetje haar eigen stijl vormgeven. Er werd druk gerekend en flink gezwoegd op het ondernemingsplan. En toen was het tijd om papier om te zetten naar bakstenen.

Daar moet op gedronken worden

De zoektocht naar een geschikt pand kwam met hulp en aanwijzingen van medeondernemers. Monique: “De ruimte waar we nu zitten voelde goed vanaf het eerste moment. Het enige waar ik moeite mee had was de kleine etalage, maar binnen was er voldoende ruimte om uit te pakken. Dat ik naast de Platenreus ben gevestigd, is een voordeel. Onze klanten houden van de leuke en lekkere dingen in het leven, zoals een drankje, een plaatje, al met al mooie dingen uitzoeken. Op hoogtijdagen als Record Store Day in april verweeft zich dat mooi met elkaar. Ik zorg dan altijd voor een nóg aantrekkelijker aanbod speciaal voor de muziekfan: rock- en metaldranken zijn dan in overvloed aanwezig.”

Een inventaris aanleggen in een slijterij begint volgens Monique met inlezen en indrinken: “Kennis opdoen, proeven, op onderzoek uitgaan. Is het mijn stijl, dan kan ik het verkopen. Mensen komen binnen voor een fles wijn of speciaalbier, maar gaan weg met een stukje historie en context. Bij een cadeau vraag ik bijvoorbeeld wie de drank ontvangt. Wat is het voor persoon? Waar liggen zijn of haar interesses? Tijd en aandacht levert tevreden klanten op die terugkomen.” Met slijterijen in de omgeving is Tulpglas niet de enige aanbieder. Toch rijden mensen speciaal om voor een bezoek aan de winkel. Maar waar zijn ze dan precies naar op zoek? Monique: “Boven alles karakter. Klanten zijn op zoek naar originaliteit. Ik zoek regelmatig ook het randje op, wat mensen op een positieve manier verrast. In de winkel heb ik een fout kastje ingericht; de Casa Rosso is het klein aan de Hoogstraat in Vlaardingen. Alleen dat vinden sommigen al een bezoek waard.”

Selectief en toch volle rekken

Risico’s durven nemen hoort bij het vak. Tulpglas staat vol speciaalbieren, Nederlandse producten en unieke smaken. Tijdens de Kerstmarkt van 2017, het eerste jaar Tulpglas, vond de chocoladewijn gretig aftrek. Monique besloot met het oog op de feestdagen alle beschikbare smaken chocoladewijn in grote hoeveelheden te bestellen. Het voelde goed en er werd gehoopt op een succes. Gelukkig bleek haar gevoel juist en vloog de chocoladewijn over de toonbank. Zo is ook het stoute kastje nog steeds een daverend succes. Monique: “Het is anders dan anders en gedurfd. Eén van mijn bestsellers is een ‘ondeugend rondje’ speciaalbieren met foute namen als Groot Geschapen. Pakketten samenstellen is iets wat ik ontzettend graag doe. Op het moment is er bijvoorbeeld veel vraag naar huwelijkspakketten. Er is altijd wel wat te verzinnen en klanten kijken hun ogen uit wanneer ze de winkel binnenstappen. Na een kort gesprek weet ik vaak de wensen te vertalen naar een succesvolle aankoop.”

 Ook op het gebied van zakelijke samenwerkingen weet Monique de juiste partners te vinden, ook al is ze nog maar net begonnen: “Wijnbar Centraal en Onze Huyskamer hebben diverse bieren van Tulpglas gevoerd en met Restaurant The Pittstop is er een fantastische samenwerking. Lunchroom de Bonte Zebra en Koffie, Thee En Zo zijn andere ondernemingen waar ik graag mee samenwerk voor het samenstellen van pakketten.” Maar boven dat alles staan de gedrevenheid, passie en creativiteit van Monique die klanten doen terugkeren naar Tulpglas aan Hoogstraat 212a in Vlaardingen.

Deel dit via