Uitgelicht: De Koffiejuf Vlaardingen

15-06-2020
De Koffiejuf is permanent gesloten

Eind april opende De Koffiejuf de deuren aan de Hoogstraat 197. Corona of niet, de verbouwing was afgerond en Koos en Irene waren klaar voor de eerste gasten. Afhalen van koffie, thee, lekkers en lunchgerechten is de start geweest. Nu zijn ze volledig open en is Vlaardingen een unieke horecagelegenheid rijker. Uniek door de inrichting, kaart vol zelfgemaakte baksels en gerechten en bovenal de gezelligheid. Koos en Irene: “Wij houden van lekker eten, contact maken en gezelligheid. We hebben voor ieder wat wils en houden rekening met vegetarische en veganistische wensen. We hopen op termijn nog een officiële opening te organiseren. Houd dus onze website en Facebookpagina de gaten.”

Nieuwe ondernemers

Koos: “We waren op zoek naar een nieuwe woning en Vlaardingen kwam al snel in beeld. Irene heeft er vroeger gewoond en kent de stad goed. We wisten dat er een woning te koop stond in de Hoogstraat en besloten een kijkje te nemen. Op het moment dat we het pand van buiten bekeken, werden we aangesproken door de eigenaar. Na de eerste bezichtiging waren we al overtuigd. De mogelijkheid om een eigen winkel te openen in hetzelfde pand, was doorslaggevend. Irene had altijd al het idee om een eigen winkel te beginnen. Nu kwam het allemaal samen en besloten we ervoor te gaan.” Begin mei 2019 werd er gestart met de verbouwing. Binnen werd alles gestript en vernieuwd. Leidingwerk, elektra, stucwerk, alles werd aangepakt en gedeeltelijk uitbesteed voor de nieuwe ontmoetingsplek en horecagelegenheid in Vlaardingen: De Koffiejuf. De stijl van de zaak is eclectisch en nostalgisch. Irene: “Veel van de inrichting komt uit ons privébezit. We hebben altijd veel verzameld en daarmee konden we de winkel inrichten in een herkenbare en gezellige stijl. We kregen zelfs objecten van vrienden en ook vreemden voor de inrichting. Zo hebben we schilderijen gekregen met daarop typisch Vlaardingse loggers en mooie zwart-wit portretten. De vele objecten nodigen uit om verhalen te vertellen. Iedereen die hier langskomt heeft wel een associatie met iets wat in het oog springt.”

Verbinden met eten en gezelligheid

Tot eind januari hadden zowel Koos als Irene nog een fulltime baan naast de hele opbouw van de horecazaak. Sinds begin februari is Irene fulltime bezig met de zaak. Zij is hét gezicht van De Koffiejuf en maakt alles wat er op de kaart staat zelf. Ze vertelt: “Ik heb bewust gekozen voor een kleine kaart met simpele gerechten. Alles wordt vers bereid met zoveel mogelijk ingrediënten van lokale ondernemers, zo ga ik langs bij de Aeolus molenwinkel, slagerij Van Heijst en de lokale bakker. Ik ben kritisch met mijn recepten. Zo is het receptuur van de appeltaart die ik dagelijks aanbied, helemaal geperfectioneerd voor de fijnproever. Standaard bij de koffie en thee krijgen gasten een stukje zelfgemaakte boterkoek. Daarnaast is er altijd wel een special van de dag en heerlijke verse broodjes. Op den duur ga ik me ook verdiepen in warme maaltijden en mogelijkheden om aan te schuiven voor een heerlijke prak. En bij ons geldt: op = op. Bestellingen en afhaal zijn ook mogelijk. We hebben ook al leuk contact met de ondernemers uit de Hoogstraat. Het is allemaal heel gemoedelijk en we verwijzen onze gasten en klanten naar elkaar door. Midden in de coronacrisis zijn we geopend. Toen zijn we direct overgegaan op afhaal. Sinds 3 juni zijn we volledig open met inachtneming van de corona maatregelen. Bij ons staat de koffie altijd klaar, ligt de krant op tafel en staan de bordspelletjes in de kast. En, altijd een leuk deuntje op de achtergrond. We hebben een playlist samengesteld met muziek uit de jaren 40 tot nu. We zijn van woensdag tot zaterdag open en op dit moment is reserveren verplicht.

Deel dit via