Uitgelicht: Bassie en Adriaan tentoonstelling Museum Vlaardingen

05-10-2020
Nog heel even wachten en dan opent de tentoonstelling ‘Bassie en Adriaan: een schat aan herinneringen’ in Museum Vlaardingen. Léanne Selles is sinds november 2018 museumdirecteur, en bij de aanstelling werd door diverse media al naar een toekomstige Bassie & Adriaan tentoonstelling gevraagd: “Eén van de eerste vragen ging daarover en ik wist meteen dat het ook ging gebeuren, de vraag was alleen wanneer.”

Idee & totstandkoming tentoonstelling

Nog voor de komst van Léanne heeft het museum al eens geprobeerd een grote tentoonstelling over het duo te organiseren. Destijds was de situatie heel anders dan nu, en werd er vooral aandacht gegeven aan het bestaansrecht van het museum; wat doen we, voor wie en waarom. Er was wisseling van staff en directie, maar het idee van een Bassie & Adriaan tentoonstelling werd niet zomaar vergeten. Léanne zegt daarover: “Ik was en ben een ontzettende voorstander van een tentoonstelling over het bekendste duo van Vlaardingen. Bassie & Adriaan is cultureel erfgoed van onze stad en dat mogen we laten zien ook. In het voorjaar van 2019 zijn we al gestart met de voorbereidingen van de aankomende tentoonstelling. Twee gemeenteraadsleden hebben contact opgenomen met het management en toen ging het balletje rollen.” De tentoonstelling moest vorm krijgen op de museale manier, van hoge kwaliteit zijn en de verbinding met Vlaardingen goed weergeven. Volgens Léanne zijn de onderhandelingen goed verlopen: “Er hangt geen verdienmodel aan deze tentoonstelling. We willen vooral het Vlaardings erfgoed benadrukken en de bezoekers inspireren met nieuwe perspectieven en verhalen over Bassie & Adriaan. Dat betekent ook dat we echt Bas en Aad van Toor laten zien en ons niet alleen focussen op de karakters. We tonen unieke informatie over de jeugd, ouders, school, werk en de stamboom van familie van Toor.”

Vijf paviljoens en activiteiten in de kelder

In het museum zijn diverse paviljoens ingericht: “We hebben totaal vijf paviljoens met verschillende thema’s. Van het artiestenbestaan, de televisieserie, live optredens tot een heuse Wall of Fame met gouden platen en awards en een backstage gedeelte. Op deze schaal is dat niet eerder vertoond. Daarnaast is onze kelder omgetoverd tot een waar circusatelier. Doorlopend worden workshops aangeboden en tijdens de schoolvakanties zijn er extra activiteiten.” Het museum werkte samen met Pronk Studio uit Rotterdam voor het tentoonstellingsconcept. Pronk had o.a. eerder gewerkt aan het Feyenoord Museum en een populaire Suske & Wiske tentoonstelling, ze zijn dus wel gewend om tentoonstellingen over populaire onderwerpen te maken. Namens het management van Bassie & Adriaan is Martijn Passchier aangehaakt. Hij beheert objecten, foto’s en al het andere B&A-erfgoed en is door het museum ingehuurd als gastconservator. Léanne zegt over de samenwerking: “Onze ideeën over de tentoonstelling kwamen goed overeen en met deze drie partijen zijn we tot het concept gekomen zoals deze nu wordt uitgewerkt.”

Vlaardingen: een stad vol herinneringen

Léanne: “Veel scènes uit de beroemde tv-series zijn opgenomen in Vlaardingen. Hier wilden we iets speciaals mee doen. Er komt dan ook een film over de diverse opnamelocaties in de stad. De filmmaker is met Aad op pad geweest om anekdotes te verzamelen over de locaties. Ook hebben we een stadsplattegrond gemaakt, zodat bezoekers zelf de opnamelocaties kunnen bezoeken.”  In samenwerking met de Gemeente Vlaardingen zijn de winkeliers en ondernemers uit de stad uitgenodigd om mee te denken over acties gerelateerd aan de tentoonstelling. Zo is er samen BKS Parking in de Hoogstraat een speciale actie gelanceerd. Bezoekers van de tentoonstelling krijgen 40% korting op een dagkaart van de parkeergarage. “We hopen met deze activiteiten dat bezoekers langer in de stad blijven en zo Vlaardingen ontdekken en genieten van het aanbod.”

Online reserveren verplicht

In verband met corona werkt het museum met tijdsloten: “We hebben vijf tijdsloten per dag met een maximumaantal personen per keer. Online reserveren is verplicht. De tentoonstelling is te zien t/m 16 mei 2021. “Hiermee is het voor iedereen mogelijk om de tentoonstelling minstens één keer te bezoeken!”

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de website van Museum Vlaardingen: www.museumvlaardingen.nl.

Deel dit via