Tentoonstelling ‘Verkade’.

zaterdag en 1e zondag van de maand

Ericus Gerhardus Verkade is één van de beroemdste Nederlanders, voor velen onbekend dat hij is geboren in Vlaardingen als zoon van Pieter Verkade een notaris, die daarnaast ook gemeentesecretaris was, Schout en later Burgemeester van Vlaardinger-Ambacht. 1825-1844.

E.G. Verkade had een enorme verzameling munten, hierover verscheen in 1848 een dik boek met afbeeldingen. Na de dood van zijn vader vertrok hij met zijn moeder naar haar geboortestreek Zaandam.

Ericus Verkade zijn eerste onderneming, een fabriek die raapolie verwerkte, brandde af en zijn volgende project – handelen in oliehoudende granen – werd ook geen succes. In 1886 gooide de industrieel het over een andere boeg: hij richtte Stoom-Brood en Beschuit-fabriek ‘De Ruyter’ op in Zaandam, genoemd naar de eerste meelmolen in die plaats.

Op de eerste fabriek stond met grote letters ‘VLAARDINGEN’. Verkade produceerde in deze stoomgedreven fabriek vooral brood, beschuit en ontbijtkoek. De Petit Beurre en Café Noir. Later werd de suiker en chocolade productie opgestart.

Eén van de beroemdste toneelspelers van ons land was zijn zoon, Eduard Verkade. Zijn andere zonen werkten in diverse bedrijven van Verkade.

De tentoonstelling in het Streekmuseum toont het dikke munten boek. Over de zoetwaren van Verkade toont het museum een assortiment verpakkingen en blikken, een houten kist waar de waren in werden vervoerd met tevens luxe blikken voor thuis om de koekjes aan de gasten te presenteren. Het meest is Verkade beroemd geworden met de uitgaven van 35 plaatjesalbums, over de natuur, dieren in Artis, paddenstoelen, Texel, Friesland en velen meer. Groot aantal werd geschreven door Jac. Theijssen. Al deze albums worden getoond in de tentoonstelling.

Voor liefhebbers hebben wij een aantal dubbele albums beschikbaar

Honderd duizenden hebben deze plaatjes verzameld zodat ze in de albums konden worden geplakt, eerst 50 cent en later kosten deze albums 75 cent. Het plakken van de plaatjes werd aanbevolen deze met Gluton te plakken.

Vanaf 1898 werden er Verkade Waxinelichtjes geproduceerd, zodat de theepot op tafel warm kon blijven. In 1991 is gestopt met de productie hiervan. 137 Jaar geleden startte de in Vlaardingen geboren Ericus Gerhardus Verkade zijn productie van lekkernijen die tot op heden nog te koop zijn in de supermarkt.Locatie Kethelweg 50
Datum zaterdag en 1e zondag van de maand
Organisatie Streekmuseum Jan Anderson
Website https://www.jananderson.nl/
Deel dit via