Muurschilderingen geven sfeer aan de binnenstad

15-07-2021
Eerst was daar de muurschildering van Dirk III aan de Van Riebeeckstraat en sinds kort is de legende van de Kattenbeker vastgelegd aan de Vetteoordskade. Deze buitenkunst maakt deel uit van een serie muurschilderingen in Vlaardingen, in het kader van het project Expeditie Vlaardingen. Met als doel kunst en het erfgoed van de stad meer podium te bieden, werken de gemeente Vlaardingen en Vlaardingen Partners samen in de totstandkoming hiervan. Het project wordt gefinancierd door de Provincie Zuid-Holland. 

Kunstenaar vertaalt legendes

Expeditie Vlaardingen is een breed opgezet project op basis van 76.000 euro subsidie van de provincie. “We gaan aan de slag met muurschilderingen, historische schepen en een fietsplan. Ook zullen we extra activiteiten gaan opzetten. Het uiteindelijke doel is om Vlaardingers bewust te maken van het bijzonder rijke verleden van hun stad en om het culturele aanbod op de kaart te zetten”, vertelt Gerrit van Toor, voorzitter van Vlaardingen Partners. Beeldend kunstenaar Loes Henger werd ingeschakeld voor het maken van de karakteristieke muurschilderingen. Begin juni werd het eerste kunstwerk aan de Van Riebeeckstraat onthuld. Half juli werd de Kattenbeker officieel geïntroduceerd. Waarschijnlijk wordt er nog een derde muurschildering gerealiseerd. Om welke legende het gaat, waar de muurschildering komt en wie het kunstwerk maakt blijft nog even een verrassing.

Ondersteuning Trimetal & Verfgroothandel Simonis

Ron Spanenburg is CAM bij Trimetal - onderdeel van AkzoNobel. CAM staat voor Congruent Account Manager: “De term verwijst naar congruent gedrag, ofwel uiterlijk gedrag dat overeenstemt met hoe je je innerlijk voelt. Die toevoeging geeft precies aan op welke manier ik mijn rol vervul bij de verffabrikant en hoe Trimetal in de markt staat”. Trimetal verfproducten zijn verkrijgbaar bij geselecteerde, loyale en onafhankelijke kerngrossiers in het hele land. Trimetal is het nummer 1 merk in Nederland bij de onafhankelijke kerngrossier. In Vlaardingen is dat verfgroothandel Simonis Verf BV waar Dennis Vuijk, geen onbekende in Vlaardingen, werkzaam is als filiaalleider.

Ron: “Wij hebben nauw contact met onze grossiers en Dennis kwam met het idee om de verf voor de muurschilderingen te sponsoren. Wij doen niet aan sponsoring, maar ondersteunen willen we altijd graag indien er een raakvlak is.” Trimetal is voortgekomen uit een samenwerking met de Koninklijke Brink & Molijn en maakt al  zo’n 200 jaar verf en ook Vlaardingen heeft een rijke historie. Daarnaast sluit het mooi aan bij de MVO-gedachte van de organisatie. In samenwerking met Simonis Verf BV levert Trimetal de verf voor de muurschilderingen in de binnenstad. Ron: “Vakschilder en local Marcel Verweel heeft de ondergrond van de buitengevel gereed gemaakt voor de muurschilderingen. Zo creëren we samen een win-win situatie en daar zijn wij enorm enthousiast over.”

Achtergrond muurschilderingen

Wie was Dirk III en wat heeft hij betekend voor Vlaardingen? “De West-Friese graaf Dirk III (ca.982-1039) was in meerdere opzichten een opzienbarend bestuurder. Hij was de eerste politicus die doorhad dat de Nederlandse riviermondingen de kans boden om tol te vragen aan schippers. Verder pleitte hij voor eigen grondbezit voor boeren die land bewerken. En Dirk III speelde de hoofdrol in de Slag bij Vlaardingen (1018), waar hij het opnam tegen keizer Hendrik II (973-1024), een neef van hem.”

De legende van de Kattenbeker gaat als volgt: “Een scheepsbemanning die aanmeert in Vlaardingen verandert in katten en blokkeert de kade. Een groep Vlaardingse boeren mag er pas langs als ze uit een zilveren bokaal drinken. De katten worden gezien als heksen en de Vlaardingers zijn bevreesd. Dan zet een stoere Vlaardinger de bokaal toch aan zijn lippen en roept God aan. De katten springen daarop van schrik terug aan boord, vertrekken en zijn nooit meer gezien. Dit spannende verhaal is rond 1870 in dichtvorm geschreven door Pieter Karel Drossaart, een van onze voormalige burgemeesters.

Foto Kattenbeker muurschildering: Bart Zandstra.

Deel dit via