Linedance en leefbaarheid in de Buurtkamer VOP

12-01-2023
Wat je kunt doen in de Buurtkamer VOP*? Vraag liever wat er niet kan, want er is zoveel te beleven. Van yoga tot linedance, naailes, aquarelleren en pilates. Buiten staat een voedselkastje voor buren die het moeilijk hebben, binnen kun je gratis kinderboeken meenemen. De Buurtkamer wordt draaiende gehouden door vrijwilligers, maar opbouwwerker Angela van Peufflik is het vriendelijke middelpunt.

De Buurtkamer is gevestigd in een oud gebouw aan de Valeriusstraat en heeft een opvallend mooie tuin. "Een paar jaar geleden lag er alleen steen", vertelt Angela. De tuin mocht niet gebruikt worden omdat buren bang waren voor herrie. Totdat op een dag een buurvrouw kwam vragen of ze met Oud en Nieuw achter de Buurtkamer mochten staan in plaats van op straat. Dat mocht natuurlijk. Angela: "Later vroeg ze of ze hier wat onkruid mocht weghalen. Ik ben mee gaan doen, we hebben af en toe wat planten neergezet en nu is het een echte tuin." Er staan planten voor de sier en er groeien groente en fruit. "We hebben nu ook verhoogde bakken voor mensen met een rolstoel die willen tuinieren." De oogst wordt deels gebruikt voor maaltijden in de keuken van de Buurtkamer, de rest is bestemd voor mensen uit de buurt.
 
LEEFBAARHEID
Zo gaat het in de Buurtkamer: iemand heeft een wens of een idee en Angela helpt om het te realiseren "door kleine impulsen en door mensen samen te brengen. Ik help met fondsen aanvragen en zorg dat mensen met vragen en ideeën op de juiste plek terechtkomen." Ze zet haar grote netwerk in voor het welzijn van bewoners en voor de leefbaarheid van de buurt. Die staat onder druk omdat de afgelopen jaren vrijwel alle verkochte huizen zijn getransformeerd naar pensions voor arbeidsmigranten. Angela: "Er is overbewoning en woonoverlast. Daarover zijn we in gesprek met de gemeente, maar we organiseren ook activiteiten voor de migranten: samen eten, informatie geven, spelletjes en een luchtkussen voor de kinderen. Daar is best veel belangstelling voor."
 
JONGEREN
Ook voor jongeren is plaats in de Buurtkamer. Ze hebben misschien wel de mooiste ruimte, een gezellige huiskamer op de eerste verdieping met een grote tafel en veel stoelen. Elke week komt er een 'Join Us'-groep voor jongeren samen. Angela: "Dat is voor jongeren die niet zo gemakkelijk contact leggen met leeftijdgenoten. Ze maken zelf een programma, bijvoorbeeld koken, met de Wii spelen, ergens samen heen gaan, schilderen of een film kijken. De groep wordt begeleid door een jongerenwerker en de vrijwilligers zorgen dat bijvoorbeeld de beamer klaar staat."
 
"We zijn steeds meer van en in de buurt", concludeert Angela. "Dat komt ook door corona, want mensen raakten meer op hun woonomgeving gericht. Ze zaten ineens thuis en gingen boodschappen voor hun buren doen. Ik hoop dat die gemeenschapszin blijft, ik zie in elk geval nog steeds mensen die wat voor elkaar willen doen." Aan Angela zal het niet liggen, ze staat voor iedereen klaar. Kom maar op met je ideeën!
 
Buurtkamer VOP
Valeriusstraat 28
Telefoon: 010-2126995 en 06-24693459
De Buurtkamer is open als er activiteiten zijn. Tussen  9.30 – 12.30 uur is er in elk geval iemand aanwezig. 
Kijk op Buurtkamer VOP voor de activiteiten. In de planning staan in elk geval een silent disco voor kinderen, een energiemarkt en meedoen aan Cleanup Day. 

Op de foto: Angela van Peufflik, tweede van rechts, tussen de vrijwilligers Nel, Hans (links) en Peter (rechts van Angela).

*VOP Vettenoordse Polder, een buurt in de binnenstad.

Deel dit via