In gesprek met Maurice van Gestel

12-09-2020
Vanaf 14 oktober is in Museum Vlaardingen de tentoonstelling 'Bassie & Adriaan: een schat aan herinneringen' te zien. Direct na de aankondiging van de voorverkoop, zat Maurice van Gestel al klaar om kaarten te bestellen. In zijn omgeving wordt hij gezien als kenner van alles wat te maken heeft met Bassie en Adriaan. Zelf vindt hij zichzelf gewoon enorme fan.

Dialogen meepraten en foutjes ontdekken

Als kind van vijf zag hij zijn helden voor het eerst op de televisie. Maar wat nog meer impact heeft gemaakt was een persoonlijk geschenk van clown Bassie: “Mijn vader was schilder en kreeg opdracht op het huis van Bas te schilderen. Toen ter sprake kwam dat hij een zoontje had, kreeg mijn vader een cadeaupakket mee voor thuis. Daar begon de fascinatie voor het circusduo.” Maurice kent alle series en films uit zijn hoofd. Van gesproken teksten tot locaties, personages en zelfs gebreken in de opnames die misschien niemand anders opvallen: “Waar ik zo enorm trots op ben, is het feit dat de series na 42 jaar nog steeds populair zijn. Van generatie op generatie, iedereen weet wie Bassie en Adriaan zijn.”

Alle tentoonstellingen bezoeken

In 2017 was er nog een grote tentoonstelling in Theater Flamingo aan de Koningin Wilhelminahaven in Vlaardingen. In twee maanden tijd heeft Maurice bijna elke dag een bezoek gebracht aan de tentoonstelling: “Natuurlijk was ik aanwezig bij de opening en ontmoette Bas van Toor, die de tijd nam voor een persoonlijk gesprek. Door de jaren heen heb ik Bas en Aad meerdere keren ontmoet, maar elke keer is het weer heel speciaal. Ik vertelde Bas over een aantal recente gebeurtenissen en zowel de tentoonstelling als zijn woorden hebben me een hart onder de riem gestoken.” Inmiddels prijken er zelfs twee full-colour portretten van Bassie en Adriaan op de bovenbenen van Maurice. Hij heeft er lang over nagedacht, en heeft toen de stap gezet naar de tatoeëerder die het helemaal geweldig vond om de portretten te zetten. De tatoeages kregen veel aandacht, ook vanuit de media. Daar houdt het nog niet op, want Maurice heeft een replica van Robin, de bekende robot uit de televisieserie. Bij het zien van de echte robot, die netjes in een vitrine stond tijdens een tentoonstelling, heeft hij een kennis de opdracht gegeven om de robot na te maken. Binnen twee maanden kreeg hij zijn eigen versie in handen en ook daarmee trok hij heel wat aandacht. Robin staat veilig op zijn nachtkastje en alleen met speciale gelegenheden wil hij de robot nog wel eens over straat meenemen.

Nog lang niet uitgekeken

Maurice vertelt verder: “Ik heb videobanden, cd’s, LP’s, boeken en nog veel meer van Bassie en Adriaan. Urenlang kan ik vertellen over de series, tot in de kleinste details. Ze roepen herinneringen op en geven me een goed gevoel. Na 25 jaar ben ik nog altijd niet uitgekeken op het acrobatenduo. Afgelopen jaar heb ik meegedaan aan en pubquiz, waar ik op plaats 33 ben geëindigd. Van de 3000 deelnemers. Dat vind ik een hele prestatie en geeft alleen maar aan hoeveel er bekend is over Bassie en Adriaan. Ik kijk uit naar de expositie in Museum Vlaardingen en de eerste vijf toegangskaarten zijn al binnen. Natuurlijk hoop ik Bas en Aad weer te ontmoeten, maar alles weer zien is ook al heel leuk.

Deel dit via