Expositie: Vondsten uit de Delta

Op de bovenste verdieping van de nieuwbouw maakt u kennis met de vroegste, oudste en toekomstige bewoners van de delta. Door de eeuwen heen wisten zij het landschap zodanig te bewerken dat permanente en duurzame bewoning mogelijk was, is en blijft.

Vlaardingen heeft een van de rijkste pre-romeinse collecties in Nederland. Tot die collecties behoren een aantal iconische en zeer grote voorwerpen, zoals de boomstamkano uit 683 v. Chr. Deze rijke collectie is een gevolg van het feit dat Vlaardingen behoort tot de oudst bewoonde gebieden van Nederland, terwijl tegelijkertijd de grote stadsvernieuwing en infrastructurele projecten in de twintigste eeuw hebben geleid tot veel archeologische activiteiten en vondsten. De tentoonstelling is opgebouwd rond deze vondsten: het zijn de verhalen van de mensen die de vondsten hebben gedaan, het onderzoek hebben begeleid en oog in oog stonden met de overblijfselen van het leven in deze delta van hun voorouders, tot 5000 jaar terug. Daarbij zijn verhalen van gewone mensen, zoals de twee jongetjes - inmiddels volwassen mannen - die het skelet van de Krabbeplasman hebben gevonden. De Krabbeplasman werd gereconstrueerd door Mary d'Hollosy.

Andere centrale voorwerpen zijn de boomstamkano, de klepduiker, een vloedsteen, een vuurstenen bijl en de boomstamkist man. De boomstamkano van 10,6 meter uit de IJzertijd is een echte blikvanger, opgesteld in de terrazzohal van het oude gebouw. Recent is een replica gemaakt, waarmee gevaren kan worden

Locatie Musueum Vlaardingen
Organisatie Museum Vlaardingen
Website www.museumvlaardingen.nl
Deel dit via