
Borduursters (m/v) gezocht
02-01-2023
Met groot enthousiasme werken 35 vrouwen al meer dan vier jaar aan het Tapijt van Vlaardingen. Ze borduren onverstoorbaar aan woeste ridders, afgehakte ledematen en jachtpartijen. Na de Slag bij Vlaardingen en de IJstijd is nu 1273 aan de beurt, het jaar waarin Vlaardingen stadsrechten kreeg. Zin om mee te doen? Graag! Het goede nieuws is: je bent ook welkom als je nog niet kunt borduren.Wanneer het project klaar is? Je mag ernaar vragen, maar een antwoord krijg je niet, vertellen Nens Beerthuis en Lia Ter Poorten, die vanaf het eerste uur aan het wandkleed werken. "Het moet mooi worden", dus het is af als het af is. Mooi is het al, zoals iedereen weet die wel eens op de Facebookpagina van het wandkleed kijkt. Voor wie het echte werk wil zien: je kunt het eerste deel bewonderen in verpleeghuis Drieën-Huysen Zuid, waar het sinds 2021 is tentoongesteld.
BAYEUX
Het ontwerp is gebaseerd op vier geschilderde paneeltjes over de Slag bij Vlaardingen in het stadhuis, van illustrator John Rabou. En die zijn op hun beurt gebaseerd op het Franse Tapijt van Bayeux. Dat werd in 1066 geborduurd als herdenking aan de Slag bij Hastings. Lia: "We dachten dat wel bekend zou zijn hoe je in die stijl kunt borduren, maar dat was niet zo. Normaal borduur je kruisjes, maar voor het tapijt van Bayeux is de Bayeuxsteek gebruikt. Die is heel zuinig omdat aan de achterkant van het werk bijna geen draden lopen. We ontdekten dat we het best kunnen werken op altaarlinnen dat in het Vaticaan wordt gebruikt en in een wolschuur in Rhoon vonden we breiwol in alle kleuren die we nodig hebben. De wol is te dik om te borduren, dus elke draad moeten we eerst splitsen."
IJSTIJD
Aanvankelijk werd alleen de Slag bij Vlaardingen geborduurd, maar inmiddels is het project uitgedijd tot de hele Vlaardingse geschiedenis, van de eerste nederzetting in de IJstijd tot nu. Hoofdgebeurtenissen worden in het brede middendeel geborduurd, erboven en eronder staan voorvallen en voorwerpen uit dezelfde tijd en (fabel)dieren. De onderwerpen worden vastgesteld door archeologische vereniging Helinium. Nens: "De komeet Halley is afgebeeld, een steentje met een hoofdje erin gegraveerd, de Visbank, een putdeksel. Twee jaar geleden werd het eerste dijkje van Vlaardingen ontdekt, dus dat hebben we ook geborduurd."
SOCIAAL
Drie keer per week komen de borduursters bij elkaar op de tweede etage van de bibliotheek aan de Waalstraat. Lia houdt toezicht op het werk: "Iedereen die wil borduren maakt eerst een figuurtje na om de Bayeuxsteek te leren. Daarna kunnen ze aan het echte tapijt werken." Nens: "Het is een heel sociaal project. Een borduurster was een beetje verlegen, maar door het borduren is ze helemaal opgefleurd. We zijn een hechte groep geworden."
Nieuwsgierig? Meeborduren? Ga een keer kijken in bibliotheek De Plataan, Waalstraat 100.
Borduurtijden:
- maandag van 19.00-21.00uur
- dinsdag van 9.00-12.00uur
- donderdag van 9.00 - 16.00uur
Foto: De borduursters van het Tapijt van Vlaardingen zoeken versterking. Het paneel over Vlaardingen 750 jaar stadsrechten wordt naar verwachting in de feestweek in mei 2023 gepresenteerd. Tweede en derde van links: Lia Ter Poorten en Nens Beerthuis.
Deel dit via